Tornio

Ensimmäiset matkakuvaukset

Kaukaista Pohjolaa teki ensimmäisenä muualla Euroopassa tunnetuksi ruotsalainen historioitsija ja kartografi sekä Strängnäsin tuomiorovasti Olaus Magnus Gothus. Latinalainen teos Pohjoisten kansojen historia ilmestyi vuonna 1555.

Meri-Lapin aluetta teki tunnetuksi Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, joka vuosina 1736 - 1737 teki retken seudulle Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n päätöksellä. Seurueineen, johon kuului astronomeja ja matemaatikkoja, hän selvitti maapallon litistyneisyyttä kolmiomittauksilla ja todisti näin maapallon olevan navoiltaan litistynyt.

Palatessaan Ranskaan hän kertoi alueen antimista, revontulista ja maisemista sekä ylisti vieraanvaraisuutta. Myöhemmille sukupolville aina meidän aikaamme saakka on matkakirjoista selvinnyt seikkaperäisiä tietoja 1700-luvun elämästä, asumisesta, tavoista ja ihmisistä. Monet matkalaiset ovat suunnanneet kulkunsa Meri-Lappiin näiden teosten innoittamina.

Iisakki Mustaparta – torniolaisten sankari

Vuonna 1751 syntynyt Iisakki Mustaparta oli talonpoika Oravaisensaaresta, Vojakkalan kylästä, muutama kilometri Torniosta pohjoiseen. Hän rakensi talonpoikaiskavereineen kannellisen laivan viedäkseen tervaa Tukholmaan ja tuodakseen paluulasteissa viljaa pohjoiseen.

Mustaparta miehineen julistettiin lainsuojattomiksi, vangittiin ja heitettiin haiseviin vankityrmiin Tukholmassa. Mustaparta ei lannistunut, vaan osoitti tekojensa laillisuuden. Hän päätyi maalaisten oikeuksia puolustavaksi valtiopäivämieheksi Tukholmaan ja sai näin liikanimen Pohjoisen Robin Hood.

Iisakki Mustaparran tarina elää ravintola Mustaparran Päämajassa. Merellinen sisustus on tehty 1700-luvun hengen mukaisesti ja kristallikruunut tuovat ripauksen kuninkaallista loistoa. Tornionlaakson ikiaikaiset herkut tarjoillaan lankulla ja juoman voi nauttia savikolpakosta, kuten Iisakki itse. Tervan, maariantuoksuheinän ja tyrnin historialliset maut ja tuoksut hivelevät aisteja – nautinnollinen ja ikimuistoinen aikamatka!