jarno paldanius 02

Människorna i Sea Lapland älskar musik. Pakkasukko Blues N' Jazz och KalottJazz & Blues Festival är internationellt kända festivaler som lockar människor från när och fjärran. Rock- och popmusikeventen Satama Open Air och Twin City Festivals är unika flera dagars sommarfestivaler. Sea Lapland är känd för sin levande musik som kan avnjutas varje helg.

Snöslottets invigning i januari, den stora pimpeltävlingen Tornion Suurpilkit på vårvintern och Sarvipäivät i Bottenvikens skärgård i juli är årligen återkommande familjeevenemang. Classic Motor Meet i juli - en utställning av hundratals renoverade gamla bilar - drar bilentusiaster från hela Norden till området. Travbanan i Laivakangas bjuder på fart och spänning inte minst i form av travspel!

Får jag lov?

Dansbanetraditionen föddes redan under 1800-talet i Finland. I regel dansar man två låtar i följd för att sedan byta danspartner. De mest populära dansplatserna är Suukosken keidas och Pohjanranta, som också har hotellrum och camping intill.

Tävlingsdans har framgångsrikt utövats i trakten sedan 30 år tillbaka. Professionella dansare i sina tjusiga dräkter kan beskådas i tävlingar och på dansföreningen Aidas uppvisningar och beställda föreställningar.